Dömsöd - De Rivier

Het dorpje Dömsöd is gelegen aan de kleine Donau, een van de belangrijkste aftakkingen van de grote Donau. De splitsing van beiden ligt zowel noordelijk bij Budapest als stroomafwaarts op ongeveer 50km afstand. Het resultaat is een rivier met een zeer gevarieerde visstand en (oever)vegetatie. De kleine Donau staat door middel van stutsluizen in contact met de grote Donau, dit betekent dat de stroming er beperkt is... iets wat niet alleen een veilig gevoel is voor de sportvisser, maar ook recreatie zoals zwemmen mogelijk maakt. Zwemmen is slechts op aangewezen plaatsen toegestaan, vissen mag (vrijwel) overal.

De Rivier is ongeveer 200m breed en meandert door het natuurlijke landschap, zoals verwacht bieden vooral de buitenbochten extra aantrekkingskracht voor de vis... hier wordt het meeste natuurlijk voedsel gevonden. De visstand is om van te watertanden, dit ook getuige de vele Hongaarse vissers die dagelijks aan de waterkant te vinden zijn, en bestaat onder andere uit:

 • Witvis: brasem, voorn en alver

 • Karper: schubkarper, spiegelkarper, graskarper en zilverkarper

 • Roofvis: snoek, snoekbaars, baars en meerval

 • Door de Hongaarse vissers wordt er hoofdzakelijk gevist op witvis, met een bijlegger voor karper of roofvis... in vergelijking met onze Nederlandse kennis en materiaal van vissen zijn de meeste vissers behoorlijk amateuristisch. Echter, kennis van de rivier hebben ze allemaal en voor de meesten is het dan ook geen probleem om een maaltje vis bij elkaar te vangen. Helaas is het nog steeds zo dat de meeste vissers hun vangsten meenemen, of dit nu een klein voorntje is, of een grote snoekbaars. De visstand is echter nog steeds enorm gezond!

  Naast de rivier de kleine Donau, zijn er ook tal van afwateringskanalen en dode rivierarmen aan de kleine Donau te vinden, zeker in het voorjaar zijn dit echte hot-spots omdat de vis hier vaak de ideale omstandigheden vindt om af te paaien.

  Kortom, mogelijkheden genoeg voor elke visdiscipline! 


  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier

  Dömsöd - De Rivier