Dömsöd - Tips & Tricks

Karpervisserij
Als aas wordt er door de Hongaarse vissers hoofdzakelijk harde kippenmaïs en deegballen gebruikt. Boilies zijn niet tot nauwelijks bekend op de rivier, waardoor de meeste vissers veel last hebben van bijvangsten zoals witvis en kleine karpertjes. Wij raden u dan ook aan om gebruik te maken van boilies in diameters 20 & 25mm, liefst extra uitgehard om eventuele last van kreeftjes zoveel mogelijk te beperken. Voer zeker in het begin niet teveel op een nieuwe stek, wanneer de eerste vis zich aanmeldt loont het absoluut om meer te voeren. De vis trekt op de rivier vaak in groepen voorbij, om ze onderscheppen is het aan te raden om verspreid te voeren.

Qua stekkeuze loont het om een dieptemeter te gebruiken om de randen van de taluds en eventuele diepere kuilen en geultjes op te sporen. Omdat de rivier traag stromend is kan een eenvoudige rubberboot zonder problemen gebruikt worden. Voor uw eigen veiligheid is het wel aanbevolen een reddingsvest te dragen.

Roofvis
De roofvis wordt vooral met levend en dood-aas bevist vanaf de kant of statisch vanuit een bootje. Het loont absoluut de moeite om kunstaas in te zetten voor de roofvisserij; van kleine spinnertjes en lepels voor de baars, tot zware 'ratelaars' voor de snoek. Ook wordt er regelmatig meerval gevangen in de rivier, niet alleen zijn deze goed met kunstaas en levend/dood aas te belagen... vismeelpellets gevist op de statische methode bieden mogelijkheden!

De kleine Donau kent weinig / geen beroepsscheepvaart, waardoor er ook met de eigen boot veilig en succesvol gevaren kan worden. De rivier leent zich goed voor het trollen, al dient er natuurlijk wel rekening gehouden te worden met de vissers op de oever.

Witvis
Elke witvisser kan zijn hart ophalen aan de prima witvisstand op de kleine Donau. Niet alleen brasem, voorn en alver behoren tot de vangsten, ook worden er regelmatig barbelen en kleine karpers gevangen. Een elastiekmontage in de vaste hengel is dus geen overbodige luxe. Ook kan er naar hartelust met de feeder gevist worden, en zelfs het match- en bolognese vissen wordt regelmatig beoefent op de rivier. Voormalig wereldkampioen Walter Tamas en bekende Hongaarse visser Dome Gabor trainen zeer intensief op dit water, en regelmatig met vangsten van 100kg+ op een ochtend / middag.